Lokalna kuchnia ma ładne tradycje i do dzisiaj w rejonach spożywa się sztampowe, regionalne potrawy. Na Kaszubach są to pomiędzy innymi śledzie po kaszubsku. Aby je przyrządzić trzeba wymoczone filety śledzi pokroić w kawałki. Rozgrzać olej oraz zeszklić cebulę. Dodać cukier oraz sekundę smażyć. Wlać ocet, doliczyć liście laurowe, ziele ang ., koncentrat pomidorowy. Połączyć oraz dusić kilka minut. Zdjąć z ognia i doliczyć ziarenka gorczycy. Wystudzić. Kłaść kawałki filetów oraz przekładać sosem. Śledzie po kaszubsku najpoprawniej smakują na drugi dzień, kiedy prawidłowo się zmarnują oraz przejdą smakiem przypraw. Do przysmaków kaszubskich należy również węgorz wędzony. Jest potrawą przyrządzaną na Kaszubach, a metoda wędzenia emitowana jest z pokolenia na pokolenie. Węgorze wywodzą się z jezior Raduńskich i poławiane są od wieków. Drewno użytkowane do wędzenia nadaje rybie charakterystyczny smak.
dobre polskie menu
Kaszuby są niesłychanie bogate w ryby, właśnie dlatego kuchnia ta tak wielokrotnie je użytkuje. Na przeróżne sposoby, w wielu przypadkach ryby po kaszubsku podawane są taki sposób tym w tym rejonie Polski. Polska kuchnia bogata jest w przeróżne, smakowite zupy. Już w polskiej historii polewki, gęste pożywne zupy spożywano na śniadanie (w formie mącznych zacierek na mleku), obiady oraz kolacje. Gospodynie korzystały ze wszystkiego co zebrały w sadzie. Jesienią i zimą gotowały zupy na bazie suchych owoców i grzybów. W dzisiejszych czasach zazwyczaj zupy jada się do obiadu. Do najpopularniejszych należy z pewnością rosół z kury, z którego sporządzić można inne zupy takie jak na przykład zupę pomidorową. Do legendarnych krajowych zup należy także krupki.